Africa... you have so much to give...

neděle 16. května 2010

Jak to všechno začlo...

Jsme skupina dobrovolníků, které oslovil příběh vzniku dětské nemocnice Holy Innocents Children´s Hospital v provincii Mbarara v Ugandě.
Nemocnice vznikla na základě myšlenky zachránit co nejvíce lidských životů co nejrychleji. Provincie Mbarara se nachází v oblasti výskytu malárie, na kterou tady umírá 17 tisíc lidí ročně, zejména dětí do věku 5 let (provincie Mbarara má 1,95 mil.obyvatel). Malárie je onemocnění, kterému lze předcházet a také ho léčit. Důležité je vzdělávat lidi, jak se mají chránit, správně diagnostikovat a léčit pacienty s onemocněním. Dalšími nemocemi nejvíce zastoupenými mezi dětmi v této oblasti jsou pneumonie (zápal plic), dyzenterie (infekční průjmové onemocnění) a různá jiná průjmová onemocnění.
V provincii Mbarara existují státní i privátní nemocnice, doposud však mezi nimi nebylo zařízení zaměřené na léčbu dětí. Proto vznikl projekt vybudovat dětskou nemocnici - Holy Innocents Children´s Hospital – Nemocnici sv. Neviňátek.
Tato nemocnice vznikla za podpory místního arcibiskupa – pana Paula Bakyengy, který je patronem projektu, a otce Bonaventure, který myšlenku rozšířil mezi lidmi v San Diegu v USA. Lidé v San Diegu se stali hlavními sponzory a vytvořili tým, který opakovaně vysílá do Ugandy dobrovolníky. Další tým vznikl v Belfastu v Irsku.
Projekt se šířil dále a k nám se dostal prostřednictvím otce Alfreda Tumwesigye, ugandského kněze studujícího v Římě, a sester boromejek, které otec Alfred i s panem arcibiskupem navštívili. Jejich přáním bylo vytvořit další tým z Česka. Důvodem je zejména pocit sounáležitosti vyplívající z podobných osudů Česka a Ugandy – v případě Ugandy koloniální nadvláda Velké Británie, v případě Česka bývalý komunistický režim.
Nemocnice byla slavnostně otevřena v létě 2009. Nyní je třeba vylepšit technické vybavení, vyřešit otázku pitné vody, hygienické zázemí, zásobování nemocnice a také vzdělávat personál - v otázkách hygieny, rozvržení práce, prevence onemocnění, diagnostiky a léčby.
Skupina dobrovolníků z České republiky má zatím 4 členy a na misii do této nemocnice odletí v červnu 2010 na 3-6 měsíců. Záštitu nad našim týmem převzala Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského se sídlem v Praze. Do našeho týmu patří Ester Benešová, zdravotní sestra, Ing. Jan Komínek, inženýr zemědělství, porodní asistentka Bc. Karolína Kundrátová a lékařka MUDr. Veronika Jakubčiaková. Jestli Vás tento projekt také zaujal a nějakým způsobem chcete pomoci, budeme rádi, když se spolu s námi budete podílet na této misii – ať už formou finanční podpory, šíření informací o projektu nebo případně i přímého zapojení se do projektu.

Žádné komentáře:

Okomentovat